Luni, 21 Martie 2016 02:34

Zâmbete din şcoală în stradă

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
zambete in sibiu zambete in sibiu

Am fost norocoasa sa interactionez in ultimii 5 ani cu peste 2000 mii de elevi, am intalnit copii fabulosi , dar si copii carora nu le-a fost insuflata importanta educatiei. Am cunoscut elevi plini de energie pozitiva, increzatori in fortele lor si elevi stresati, sugrumati de presiunea pe care adultii o pun asupra lor.

Nu cred ca doar mie mi se pare anormal ca un elev care nu are mai mult de 11-12 ani sa fie stresat, posomorat, coplesit de teme, de presiunea pusa de parinti si profesori pe el pentru a fi cel mai bun la toate materiile,nu?

Evident ca e important sa educam elevi care sa devina adulti responsabili, competenti, care sa faca fata intr-o economie de piata si sa contribuie la dezvoltarea ei. De asemenea, e important ca acestor elevi sa li se ofere infrastructura necesara, cadrele didactice bine pregatite si valorizate care sa ii ajute sa se dezvolte, e important sa nu se mai duca la toaleta in curte, sa aiba bani de rechizite si haine, numai ca in timp ce criticam sistemul (de cele mai multe ori pe buna dreptate) uitam ca si noi contribuim la un lucru grav: ura copiilor fata de scoala.

Le spunem de mici ca sistemul e distrus, ca scoala nu ii invata nimic, ca programa e prea incarcata, ca profesorii sunt incompetenti, ca invata degeaba. Ii “ajutam” sa fie permanent stresati, cand sunt mici, iar cand cresc sa fie apatici si complet dezinteresati fata de scoala.

Prin Zambete la Plic ne-am propus sa le aratam elevilor ca scoala poate fi amuzanta, ca printr-o actiune mica pot sa aduca un mare zambet pe fetele oamenilor din jur, ca putin cu putin poate insemna mult. Ca oamenii mari devin asa nu datorita varstei, ci datorita valorilor si amintirilor placute pe care scoala, prin membrii ei (elevi, profesori), a avut grija sa le insufle.

Stiu, imi vor sari in cap toti “intelectualii” ca nu de zambete avem nevoie, ca tara asta e vai de mama ei si nu avem nevoie de “prostii” de proiecte, ca trebuie sa intervenim cu lucruri concrete, ca trebuie sa finantam sistemul, sa schimbam programa. Total de acord, dar stiti ce e cel mai important, in afara de bugete, programe, competente administrative? Elevul. Oare intelege cineva ca in centrul acestui sistem de invatamant ar trebui sa fie elevul pe care noi il invatam de mic sa fie trist si sa urasca scoala?

Oare un popor depresiv si incapabil sa se bucure de micile bucurii, incapabil sa zambeasca, incapabil sa inteleaga ca tristetea si apatia nu te ajuta sa rezolvi problemele, dimpotriva, te afunda in ele, va fi capabil sa construiasca o tara dezvoltata, un sistem educational performant?

#zambetelaplic2016le multumim tuturor scolilor de mai jos pentru ca s-au implicat in campanie si pentru ca au inteles ca e important ca elevii sa fie implicati in proiecte care le fac placere, multumim sutelor de elevi si profesori care ne-au aratat ca scoala trebuie sa ramana un loc unde se cultiva valori, se construiesc caractere si se educa oameni puternici, care in loc sa se planga, prefera sa zambeasca si sa lupte pentru a rezolva problemele si sa construiasca o “scoala de vis”.

Pentru noi ei sunt importanti si tot ei pot schimba fata acestui sistem hulit:

Colegiul Național Mircea Eliade Reșița

Scoala Gimnaziala Petre Ghelmez Bucuresti

Școala Gimnazială "Tudor Vladimirescu" Târgoviște

Scoala Gimnaziala "Mihai Viteazul" Pucioasa

Liceul National Catolic Bacau

Scoala Gimnaziala Leresti Arges

Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzau

Școala Gimnaziala Cozmesti, com. Stolniceni-Prăjescu

Liceul de Arta Sibiu

Liceul Onisifor Ghibu Sibiu

Scoala Gimnaziala Nr. 97 Bucuresti

Scoala Gimnaziala G.D.Teutsch Agnita

Scoala Gimnaziala nr. 1 Mizil

Scoala Gimnaziala Topile Pascani

Liceul Tehnologic''Clisura Dunarii''Moldova Noua

Scoala Sf Maria Mizil

Scoala clasele I-IV Mag, Sibiu

Scoala Gimnaziala Zaharia Stancu , Rosiorii de Vede

Scoala Gimnaziala nr 2 Videle

Scoala Gimnaziala Paunescu Pitesti

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr.1 Sibiu

Scoala Gimnaziala "Mihai Viteazul" Craiova

Liceul Tehnologic ,,Ioan Lupaṣ Sibiu

Suntem siguri ca mai sunt si multi altii, pe care abia asteptam sa ii cunoastem in viitoarele noastre proiecte.

Cu multe zambete si respect,

Claudia&Alina

Citit 5420 ori
Mai multe din această categorie: « Zâmbărețul

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.